A Reiki jelentése, fogalma


A reiki eredeti japán kifejezése azt jelenti: láthatatlan, misztikus, rendkívül erős energia. Azonban ha mélyebben vizsgáljuk, mint egy módszert, egy sokkal gazdagabb és összetettebb meghatározással találkozunk. Ez ugyanis sokféle nézőpontból közelíthető meg, és mindenki számára mást jelent. Valaki számára ez egy kézrátételes energetikai gyógymód, mások számára egy spirituális út, egy harmadik személy számára pedig az önismeret és a személyiségfejlesztés eszköze. Ahogy mindenki személyes kapcsolatban van a japán technikával, úgy más és más szavakkal és érzésekkel beszél róla. Fontos megjegyezni azonban, hogy nincs kizárólagos igazság. A reiki jelentése mindazt magában foglalja, amit korábban említettem, és még sok más dolgot is.

Mobirise

A reiki jelentése a japán kanji írásjel szerint

A japán nyelv, ellentétben az Európában használt írásrendszerrel, jóval összetettebb és bonyolultabb. Ez különösen igaz a Kínából átvett kanji írásjelekre, amelyek többféle jelentéstartalmat hordozhatnak (a szövegkörnyezettől függően). Például, ha valakit megkérdezünk a reiki szó spirituális (mint módszer) jelentéséről, egy olyan japántól, aki nem ismeri ezt a jelentést, akár azt is mondhatja, hogy „szellem, démon”, mely egy homályos jelentés felé terelheti.

Ezért érdemes mindig spirituális kontextusban vizsgálni ezt a szót. Ha megvizsgáljuk a REI szó kanji írásjelét, három részre bontható: eső, pohár és női médium, melyek együttesen azt jelentik: láthatatlan, isteni, misztikus, szent, mennyei. Ezt értelmezhetjük úgy is, mint egy magasabb intelligenciát, amely irányítja az univerzumot, egy olyan bölcsességet, amely mindent és minden élőlényt áthat.

Mikao Usui mester szerint minden élőlény rendelkezik ezzel a képességgel, de az ember rendelkezik a legnagyobb szellemi erővel, így képes használni ezt az erőt az elme és a test gyógyítására.

Ezt könnyen tapasztalhatjuk, amikor például Reiki-undo gyakorlatot végzünk, és a reiki energia az emberi irányítás nélkül mozgatja az ellazult testet, vagy ahogy az energia a kezeinket a megfelelő terület felé vezeti a kezelés során, vagy amikor a Reiji-ho során belső intuíciót kapunk a problémás terület elhelyezkedéséről. Ebben a pillanatban is ez a felsőbb intelligencia az, ami irányít, és amihez kapcsolódunk.

A reikit gyakorlók számára ez a kapcsolat tudatosul, míg egy átlag ember számára ez nem olyan egyértelmű, noha ugyanúgy jelen van, mint ahogy a levegő vesz körbe minket, és mindannyian lélegzünk. Azonban hány ember képes irányítani, tudatosan használni a légzés energiáját? Nem sokan. Hasonlóan működik a reiki is.

A "KI" szó két részből tevődik össze: áramlás és rizskalász/minden irányba. Így a reiki utolsó szótagjának jelentése: minden irányba történő szétáramlás. Ha reikisként magunkra nézünk, könnyen észrevehetjük ezt a "minden irányba" áramlást. Fény és energia sugárzik a tenyerünkből, az ujjainkból, sőt, meglepő módon még a talpunkból is. Ráadásul az energia közvetíthető a szemünkkel, és még a ráfúvással is.

Képzeld el, hogy az egyik ujjad egy arasznyira van a szemedtől, majd fókuszálj rá a szemeiddel! Hamarosan finom bizsergést fogsz érezni azon a területen, ahova nézel. Ugyanezt érheted el a ráfúvással is, amikor vékony és hosszan levegőt fújsz az érintett testrészre, és hasonló bizsergést vagy finom felhő körülölelő érzést tapasztalsz.

A "KI" egy nem megfogható valami, ami szabadon áramlik a testben, támogatva a biológiai funkciókat. Amikor a toxinok felgyülemlenek a testben, akkor elakad az áramlás, és lassan elterjed a rossz belső környezet. Ezért rendkívül fontos a rendszeres reiki önkezelés, mivel így könnyen megelőzhető ez az állapot.

Mindenki ismeri azt az állapotot, amikor erősnek, magabiztosnak és magas energiaszintűnek érzi magát, kész a élet kihívásaival szembenézni. Másrészt, ha felborul az egyensúly vagy energiahiányban szenvedünk, akkor gyengének, fáradtnak, kedvetlennek és passzívnak érezzük magunkat.

Ez a belső "KI" szintén fejleszthető meditációval és légzőgyakorlatokkal. Azonban aki ismeri a reikit, elég csak a kezét magára vagy másokra helyezni, és máris elindul az univerzális/kozmikus energia csatornázása, mely feltölti a szervezetet, feloldja a blokkokat. Ugyanis ilyenkor ebből a magas dimenzióból hívjuk le az energiát egy tiszta csatornán, anélkül, hogy ehhez bármilyen mentális erőfeszítésre lenne szükség. Csak spontán megtörténik, ahogy a fény lesz, amikor felkapcsoljuk a lámpát. Pont ilyen egyszerű.


Reiki értelmezése és megközelítései

 • A reiki támogatja a szervezet öngyógyító rendszerét és feloldja a blokkokat.
 • Helyreállítja a fizikai, mentális és spirituális egyensúlyt.
 • A kezelés mély ellazult állapotba repíti a klienst, ahol nyugalmat, biztonságot és kellemes melegséget tapasztalhat.
 • Stresszoldó hatása mellett hatékony fájdalomcsillapító is.
 • Lelki problémák esetén is hatásos, kezeli a fizikai betegségek pszichés gyökér okát.
 • Regenerálja és erősíti a szervezetet, támogatja az immunrendszert, kiváló megelőző hatású.
 • Hozzájárul a belső harmónia kialakításához.
 • Növeli a tudatosságot és pozitívan befolyásolja a spirituális fejlődést.
 • A blokkok feloldása révén fejlődik az önismereti kép.
 • A reiki tanítása ösztönöz a pozitív gondolkodásra és önmunkára.
 • A beavatás emeli a rezgésszintet.
 • Mikao Usui szavai szerint "a boldogság meghívásának titkos módszere, minden betegség szellemi gyógyszere."

A reiki gyakorlásának alapjai:


Az öt életszabály követése (Gokai), a meditáció gyakorlása (Hatsurei-ho), és a reiki kezelés adása önmagunknak és másoknak (Chiryo) alkotják a reiki gyakorlásának alap pilléreit. A reiki értelmezése személyfüggő, hiszen attól függ, hogy valaki mennyire materiális vagy spirituális gondolkodású, éppen milyen élethelyzetben van, és milyen területén keresi a fejlődést az életében.

Hawayo Takata, a reiki mester, többféle megfogalmazást alkalmazott a reiki kapcsán. Ő a reikit nevezte "a nagy isteni szellemtől származó univerzális erőnek", "a kozmikus energiának, ami meggyógyítja a betegséget", "isteni erőnek", és mint "láthatatlan szellemi erőnek, ami sugárzik és harmóniába hozza a személyt". Bármelyik aspektusát is választjuk vagy melyikkel kerülünk kapcsolatba, a lényeg ugyanaz. A gyógyulás, a spirituális út, az önismeretben való haladás mind végül ugyanarra a pontra vezet. Fontos hangsúlyozni, hogy a fizikai és szellemi gyógyulás nem választható el egymástól. Az utóbbira való összpontosítás elősegítheti a fizikai gyógyulást is, míg ennek hiányában a javulás csak időszakos lehet, és a problémák visszatérhetnek. Életünk iskolájában a reiki segítségével napról napra kapott leckéinket teljesíthetjük, előrehaladva a személyes fejlődésünk útján.

Set up your own site - See here