A Reiki mint gyógymód és ahogyan működik


A reiki kezelés pozitív hatása a testi-lelki egészségre egyre szélesebb körben elismerést nyer. Fontos megjegyezni, hogy a reiki nem csupán egy kézrátételes energia módszer, hanem egyben egy szellemi út is. Ezek a két aspektus szorosan összefonódnak, és nem választhatóak el élesen egymástól. Ezt az összefonódást tükrözi Mikao Usui, a reiki alapítója is, aki így fogalmazott:

"Amikor egy személy mentálisan meggyógyul és spirituálisan egészséges lesz, a fizikai egészség is természetesen következik be."

Hogyan magyarázható a reiki kezelés, mint gyógymód?

A reiki kezelés gyógyító hatását a kozmikus, univerzális vagy épp isteni energiaként ismert életenergia felhasználásával érhetjük el, amely az Univerzumból árad, polarizálatlan és finoman pulzáló őserő. A reiki beavatás aktiválja és emeli a tanítványban ezt a gyógyító erőt, melyet a gyógyítás során alkalmazhat. A reiki energia nem csak a kezekből, hanem ujjakkal, szemmel, ráfúvással, és lényegében az egész testtel is közvetíthető.

A reiki kezelés alapelve egyszerű: finoman érinteni a testrészt, és az energiaáramlás elindul. Ehhez nem szükséges erős koncentráció vagy vizualizáció; sőt, a fókuszált, üres elméjű állapot fenntartása segít elérni a legjobb eredményt.

Bár a reiki energiát gyakran "intelligensnek" nevezik, valójában inkább arról van szó, hogy a test energiarendszere révén a leginkább szükséges területekre irányul, és az egész testen átáramlik. A reiki elve az, hogy támogatja a test öngyógyító folyamatait, feloldva energetikai blokkokat és fizikai toxinokat. Ennek következtében a szervezet saját magát gyógyítja meg a kapott plusz energiával.

Mivel a reiki energia nem a saját bioenergiánkat közvetíti, senkit sem lehet túltölteni vele, és a kezelő sem merül ki energetikailag. Sőt, minél több reikit ad valaki másoknak, annál erősebb és tisztább csatornává válik az univerzális energiának. A kezelés hatékonysága a kezelt személy problémájának súlyosságától függ, és célszerű lehet többször megismételni a kívánt hatás eléréséig.

A reiki kezelés mellékhatásoktól mentes, és bármilyen korú és állapotú személy számára elérhető. Nem szükséges hinni a reiki működésében ahhoz, hogy érezzük annak hatását. A reiki energiája minden élőlényt, beleértve az embereket, állatokat és növényeket is vitalitással és életerővel tölt fel.

A reiki kezelés harmonizálja és egyensúlyba hozza a testet és az elmét, így alkalmas pszichoszomatikus és fizikai problémákra egyaránt. A legtöbb ember a kezelés alatt ellazul, megszűnnek a zavaró gondolatok és negatív érzések. Emellett a test életerővel telik meg, pozitívan hatva a fizikai és mentális közérzetére.

A reiki kezelés előnye, hogy nem igényel különleges képességeket vagy kiválasztottságot. Az energiaátadás készsége és technikái bárki által elsajátíthatók, és ehhez csak a reiki tanfolyam elvégzése szükséges. Ezen a tanfolyamon a tanítvány nemcsak az energetikai beavatást kapja meg, hanem részletes útmutatást is arról, hogyan alkalmazza a reikit a gyakorlatban.

Milyen estekben hasznos a reiki kezelés?

A reiki rendkívül sokoldalú japán gyógyító módszer, melyet holisztikus szemlélettel érdemes megközelíteni, különös hangsúlyt fektetve a megelőzésre. Ezt hatékonyabbnak találjuk, mint a már kialakult súlyosabb problémák utólagos kezelését. Ennek következtében a reiki kezelés kulcsfontosságú lehet a prevencióban, mely hatékonyan csökkenti a modern stresszes életmód negatív hatásait, enyhíti a dekoncentrációt, a kimerültséget és a feszültséget.

Számos ember aggodalmát fejezi ki afelől, hogy képes-e saját magát kezelni, különösen akkor, ha beteg. Ilyen esetekben, például magas láz esetén, amikor az energiaérzet hiányzik, a reiki hatékonyan működik. Sőt, a legideálisabb, ha betegség vagy rossz közérzet esetén minél több energiát fordítunk saját magunkra az önkezelés során. A rendszeres önkezelés segít megszüntetni az energiahiányt, megkönnyítve a mindennapi problémák leküzdését a zakatoló gondolatok és negatív érzelmek csillapításával.

Fontos hangsúlyozni, hogy a reiki kezelés nem csodamódszer, és nem biztosítja a teljes gyógyulást minden helyzetben. Ugyanúgy, mint bárki más, a reiki mesterek is lehetnek betegek, mivel lelki és külső tényezők mindenkit érinthetnek. Mindazonáltal a rendszeres reiki gyakorlással növelhetjük ellenálló képességünket a mindennapi kihívásokkal szemben, gyorsítva ezzel a gyógyulási folyamatot.

A reiki kezelés hatékony segítség lehet különböző eredetű fájdalmak és sérülések esetén. A koncepció egyszerű: ahol a probléma lokalizálódik, ott alkalmazzuk a kezelést. Minél előbb kezdjük el az energiakezelést a tüneteknél, annál gyorsabban tapasztalhatjuk meg a pozitív javulást.

Hosszú távú problémák és krónikus betegségek lassabban reagálnak a kezelésre, és a kívánt eredmény eléréséhez szükség lehet a reiki kezelés rendszeres ismétlésére, akár több hónapon keresztül. Előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor a test már nem képes önmagát teljesen helyreállítani. Ilyen esetekben a reiki kezelés fájdalomcsillapító vagy közérzetjavító hatású lehet, hozzájárulva ezzel a betegek életminőségének pozitívabbá válásához.

Bár a reiki kezelést leggyakrabban emberek számára alkalmazzák, az energiát ugyanúgy közvetíthetjük növényekre, állatokra, sőt, vízre, ételekre és kristályokra is. Masaru Emoto "A víz üzenetei" című könyvében példaként bemutatott pozitív hatások egyértelműen mutatják, hogy a reiki energia széles körben alkalmazható.

Végső soron érdemes kipróbálni a reiki kezelést annak érdekében, hogy személyesen meggyőződjünk annak hatékonyságáról!

*Fontos figyelmeztetés:

Bár számos tapasztalat igazolja a reiki kezelések hatékonyságát, jogi szempontból csupán közérzetjavító hatású, és tudományosan nem igazolható hatása van. A reiki kezelés csak kiegészítő lehet a hagyományos orvosi kezelésekhez, és a diagnózist mindig orvosnak kell elvégeznie, mentális betegségeket pedig csak pszichológus vagy pszichiáter kezelhet.

Designed with Mobirise web page software