Mi a Reiki és mi nem a Reiki?

A reiki szó sokak számára ismerősen csengő kifejezés. Azonban számos közszájon is terjedő félreértés övezi ezt a japán módszert, melyeket érdemes tisztázni. Tömören meghatározva a reiki egy japán eredetű kézrátételes energia gyógymód és szellemi út, mely a XX. század elején jött létre és Mikao Usui mester nevéhez kapcsolható. Ez egy olyan spirituális módszer a testi-lelki egészség megteremtésére, mely támogat téged, ha rendszeresen gyakorlod.

A Reiki szó jelentése

Ezen a területen gyakran használjuk a reiki japán szavát Univerzális Energia megfelelőjeként, de ha mélyebben megvizsgáljuk a reiki (霊気) japán kanji írásjelét, észrevehetjük, hogy rejt magában egy gazdagabb jelentést.

A REI japán kanji három különböző jelentést hordoz: eső, kehely, médium. Ezek együttesen azt sugallják, hogy a reiki valami láthatatlan, misztikus, szent, sőt, akár mennyei. Ezen értelmezés alapján magas szintű spirituális intelligenciának tekinthetjük, amely az Univerzumot irányítja, és áthat minden lényt. Az emberi lények közül az ember képes ezt a szellemi erőt a legmagasabb szinten megvalósítani, segítve az elme és a test harmóniájának megteremtésében.

A KI japán kanji két eltérő jelentést hordoz: áramlás, rizskalász, minden irányba. Ezek együttesen az energiák szabad áramlását jelzik. A "ki" vagy életenergia az egész testben áramlik, fenntartva a test vitalitását. Amikor az energetikai egyensúly felborul, és a harmónia nem áll helyre, mentális vagy fizikai tünetek léphetnek fel. Ennek fényében a reiki energia áramoltatásával visszafele is működik a folyamat: az energetikai egyensúly helyreállításával újra visszanyerhetjük az elme és a test harmóniáját.

Annak ellenére, hogy nyugaton a reiki szót gyakran alkalmazzuk a japán kézrátételes módszerre, az alapító eredetileg Usui Reiki Gyógymódnak nevezte el: az Elme és a Test Fejlesztésére. A reikiben, melyről az alapító az öt életszabály bevezetőjében beszél, hangsúlyozottan fontos a szellemi aspektus, mivel a gyakorlat által belső béke és nyugalom állapítható meg. Éppen ezért Mikao Usui így írja le módszerét: "A boldogság meghívásának titkos módszere, szellemi gyógyír minden betegségre."

Fontos tisztázni, hogy a reiki szó nem szinonimája az energiagyógyításnak. Az energiagyógyászatnak hosszú történelme és számos technikája van, míg a reiki csak egy a japán módszerek közül, amelyet Mikao Usui Japánban dolgozott ki az 1920-as években, s ez az ő satori (megvilágosodás) élménye után történt a Kurama-hegyen.

A Reiki fontos jellemzői


A reiki egy szellemi technika, mely mentes a dogmáktól és nincs kizárólagos vezetője vagy szervezete. Bár nincs egyetlen előre meghatározott technika vagy definíció, a reiki különböző ágai különböző stílusok alapján alakultak ki, de alapvetően ugyanabból a forrásból származnak.

A reiki globális népszerűségét az egyszerűsége, könnyen elsajátíthatósága és az 100 éves japán gyökerek modern életmódba való könnyű integrálhatósága erősíti. Ez a szellemi technika hatékony válasz a modern kori stressz és belső egyensúlyhiány kihívásaira. Különböző fizikai és mentális problémák esetén is pozitívan befolyásolja a közérzetet, hozzájárulva az életminőség javulásához.

A reiki kezelés kiemelkedő előnye, hogy alkalmazható mind saját magunkon, mind másokon. Mellékhatásoktól mentes, és biztonságos minden életkorú vagy állapotú személy számára. Emellett működése független a hitrendszertől. A leggyakoribb pozitív hatásai közé sorolhatók:

  • Az energetikai blokkok feloldásával hozzájárulhatsz a test öngyógyító és méregtelenítő rendszerének támogatásához. Az érintés és energia átvitele segít enyhíteni a stresszt mind fizikai, mind mentális szinten, miközben a kezelés során egy nyugodt állapotba kerülsz.
  • Különféle fizikai és mentális problémák esetén javíthatod a közérzetet és csökkentheted a tüneteket. Ugyanakkor fontos tudni, hogy konkrét eredmények változhatnak a probléma súlyosságától, a kezelő hatékonyságától és a kezelések ismétlésétől függően.
  • Az eljárás alkalmazható különféle fájdalmak enyhítésére is. Hatékony lehet megelőző szerepet betöltve, csökkentve a kimerültség tüneteit, vitalizálva és pozitív hatással a szervezet működésére.
  • A módszer támogatja a belső egyensúly kialakítását, hozzájárulva a negatív érzelmek lecsillapításához és a zakatoló elmének is nyugalmat hozva.


A technika elsajátítását követő rendszeres gyakorlás a tudatosság fokozásában játszik kulcsfontosságú szerepet, pozitív hatással van a spirituális és energetikai fejlődésre, ösztönöz bennünket az önmunkára és segítő kezek nyújtására mások felé. Ezáltal a reiki nem csupán egy módszer, hanem egy ösvény a tudatosság és az együttérzés gyakorlásához.

A jelenkorban számos segítő módszer és kézrátételes technika áll rendelkezésre, és fontos különbséget tenni, mi tartozik valóban a reikihez, és mi nem. Az 1980-as évektől kezdve a new age tanai hatással voltak több nyugati ágra. Fontos megérteni, hogy sem a csakrák, sem a bioenergetikai koncepciók, sem a kristályok vagy a plusz szimbólumok eredendően nem részei ennek a hagyományos módszernek. Ugyanakkor a reiki bármilyen technikával összehangoltan alkalmazható. Sőt, képes támogatni mind a hagyományos, mind az alternatív gyógymódok kezeléseit is.

Amikor a reikiről, mint japán módszerről beszélünk, számos egyedi jellemzőt lehet megemlíteni:

  • A reiki egy olyan gyógyító módszer, melynek gyökerei 100%-ban Japánban találhatók, és az alapítója Mikao Usui, aki 1922-ben hozta létre ezt a rendszert. Egy közel 100 éves hagyományról beszélünk, mely eredetileg Japánban alakult ki a XX. század második évtizedében, majd a második világháború után terjedt el nyugaton, különösen az USA-ban, Hawayo Takata és tanítványai révén.
  • A reiki egy olyan tanítási vonalat hordoz, amely személyes energetikai átadáson alapul, és mindig visszavezethető az alapító mesteréig, Mikao Usuihoz. A reiki beavatás során a gyógyító képesség ébred fel, lehetővé téve az Univerzális Energia tisztább és erősebb csatornázását. Ez a folyamat hagyományosan mindig személyesen történik.
  • Az öt életszabály és a Meiji versek szellemi táplálékot és az elme kiürítésének eszközeit jelentik a reikiben. Tehát a reiki nem csupán a kezelésekről szól, hanem ugyanilyen fontos, hogy dolgozz önmagadon, az elméddel, hogy képes legyél megteremteni a belső béke állapotát.
  • A meditáció gyakorlása is szerves része a reikinek. Ez egy hatékony módszer az elme elcsendesítésére, amely a légzés figyelésén alapul. A gyakorlat segít teljesen kiküszöbölni a zavaró külső ingereket és a belső "zajt". Minél többet gyakorolsz, annál könnyebben fenntartható ez a nyugalmi állapot a mindennapi életedben is.
  • A reiki kezelések számos technikát tartalmaznak, beleértve az energiát közvetítő tenyér, ujj, ráfúvás és szem technikákat. A hagyományos japán gyakorlatokon kívül a nyugati praxis is számos új technikai elemmel gazdagította a módszert.
  • A reiki szimbólumok és mantrák is fontos szerepet játszanak a rendszerben. A nyugati rendszerben összesen 4 szimbólumot használnak, melyek speciális célokat szolgálnak az energia irányítására, például távkezeléshez, mentális kezeléshez, beavatáshoz és az energia felerősítéséhez. A japán rendszerek más értelmezésben alkalmazzák ezeket a szimbólumokat, mantrákat és a kettő egyesítő koncepciót, amit "formula"-nak lehet fordítani


Összefoglalva, noha kulturálisan a reiki távolodott gyökereitől itt, a nyugati világban, mégis megtartja az esszenciális értékeit és számos eredeti tanítását. Ez a spirituális gyógyító rendszer a modern kor embere számára is könnyen befogadható és használható mindennapi életünkben. Ezért szívből ajánljuk a reiki kipróbálását, megtapasztalását és elsajátítását. Tanfolyamokról itt.


Made with Mobirise site creator