Mire jó a Reiki?


A reikivel kapcsolatos egyik leggyakrabban feltett kérdés az, hogy pontosan mire jó, milyen területeken alkalmazható, kinek ajánlott megtanulni, és hogyan lehet beilleszteni a mindennapi gyakorlatba. Ezt a területet kiemelten fontosnak tartom, mert gyakran csak a kézrátételes gyógymód aspektusát ismerik a reikinek, pedig ennél sokkal sokrétűbb és gazdagabb.

A REIKI egy japán eredetű technika, mely a test, az elme és a lélek harmóniáját célozza meg, és ezt az egyensúlyt minden napos gyakorlással tartja fenntartani. Ezen keresztül elvezet az áhított boldogság, megelégedés és kiegyensúlyozottság állapotához, amit mindannyian vágyunk a mindennapi életünkben. Nem szükséges, hogy megvilágosodott bódhiszattvákká váljunk, mégis képesek vagyunk minőségi változásra, amit mindenki képes megtapasztalni.

A legkönnyebben megtapasztalható – a reiki kezelés

A reiki gyakran az emberek számára elsőként a KEZELÉS során tárul fel. Nyílt napokon, egészségfesztiválokon vagy személyes terápiás kezeléseken sokan szereznek személyes tapasztalatokat. A kliens számára az élmény hatalmas lehet, mivel érzékelik, hogy a reiki független a hitüktől és az elme működésétől: forróság vagy bizsergés az érintett területen, az ellazulás, az álmosságba merülés érzése, ami gyorsan egy mélyen pihentető állapotba vezet. A kezelést záró vérfrissítő masszázs élénkítő érzést kelt, ami szinte mindenkit magával ragad, miközben feloldja a blokkokat és tisztító hatású.

Az érdeklődők gyakran meglepődnek, amikor a reiki kezelés után megkérdezik, hol volt rájuk a legnagyobb szükségük, és a válaszokban azt említem meg, hogy mely testrészeiken észleltem problémákat, még akkor is, ha erről nem tettek említést. Mindig hangsúlyozom, hogy a reiki nem csak fizikai tünetek kezelésére szolgál, hanem kiváló megelőzésre is! Ehhez nem kell megvárni, hogy valaki megbetegedjen.

A kezelések hatása változatos és erőteljes. Minden tapasztalat egyedi, és nincs két egyforma. Néhány esetben már az első vagy második kezelés után látványos pozitív változás következik be, míg súlyosabb esetekben hosszabb kezeléssorozat szükséges. Minden kezelés egyedi élményt nyújt, és az egyetlen szükséges dolog a nyitott hozzáállás. Még akkor is működik, ha valaki nem hisz benne.

A legmegdöbbentőbb tény az, hogy mindenki képes az önmaga és mások reiki energiával való kezelésére, valamint a testből sugárzó frekvenciák érzékelésére közvetlenül a tanfolyamot követően. A hallgatók magabiztos készségeket és olyan technikákat sajátítanak el, amelyeket mindenki könnyedén alkalmazhat és használhat.


Rendszeres alkalmazásra vonatkozóan számos pozitív visszajelzést kapok a reiki területén:

 • Stresszcsökkentés és revitalizáció
 • Betegségprevenció
 • Fájdalomcsillapítás
 • Láz csökkentése
 • A test méregtelenítő folyamatainak támogatása
 • Influenza és vírusos megbetegedések drasztikus lefolyásának csökkentése
 • Hatékony kezelés különböző pszichés és fizikai eredetű problémákra
 • Nagyobb teljesítmény a mindennapi önkezelések révén a munkában és a sportban
 • Stresszel való könnyebb megbirkózás
 • Acélkemény hatékonyság az akut sérülések (vágások, égések, horzsolások, zúzódások, duzzanatok) kezelésében
 • Kiegyensúlyozottabb mentális állapot
 • A rendszeres használat eredményeként kevesebb gyógyszer alkalmazása


A sikeres tapasztalatok arra sarkallják a tanulókat, hogy egyre magabiztosabban alkalmazzák a reiki technikát, amely valóban könnyen elsajátítható. Ezután az út a reiki terapeuta felé vezet, ahogy valaki egyre szélesebb körben és súlyosabb problémákkal találkozik. Ezt a fejlődést támogatja a Reiki második, haladó fokozat elvégzése és a rendszeres gyakorlatokon való aktív részvétel, ahol a tudás és a tapasztalatok jelentősen elmélyíthetőek.

A reiki mint spirituális út


Természetesen a reiki sokkal több, mint csupán egy terápiás módszer. A fő cél a test, elme és lélek átalakítása. Az első lépcső ehhez a rendszeres gyakorlás, amelyen keresztül elérhető a fizikai egészség és egyensúlyos állapot. Mikao Usui mester, a reiki alapítója, meditációs technikákat oktatott tanítványainak, hogy az elme kiüresedjen. Az elme csendjének fenntartása sok gyakorlatot igényel. Az öt életszabály – Gokai – követése és azoknak megfelelő életmód kialakítása nem tartozik az egyszerű gyakorlatok közé, bár az iránymutatások látszólag egyszerűek.

Minél képzettebbek vagyunk az elme és érzelmek lecsendesítésében, és ezen állapot fenntartásában a mindennapokban, annál közelebb kerülünk a végső célhoz. A zen buddhizmusban ismert „An Jin Ryu Mei” kifejezés az elme olyan állapotára utal, amikor valaki bármilyen körülmény között sem veszíti el tökéletes béke és csend állapotát, függetlenül attól, mi történik vele. Ez mindennapi életünkben azt jelenti, hogy nem hagyjuk, hogy düh gyűljön fel bennünk, nem aggódunk bármilyen helyzettel szemben, mivel bízunk a Teremtőben vagy értjük a pillanatnyi helyzetünket.

Ennek eredményeként belül növekszik a tudatosság, megnyílik a szív, felébrednek a rejtett képességek, és emelkedik az életminőség. Ez egy életen át tartó spirituális utazás, melynek végső célja a belső boldogság megteremtése...

Kinek ajánlott a Reiki?

A dogmamentességnek köszönhetően bárki számára ideális, függetlenül kortól vagy világnézettől. Mindenki könnyen alkalmazhatja és beillesztheti a mindennapi életébe, anélkül, hogy esoterikus nézeteket kellene vallania, vagy kötelező lenne érdeklődnie a spiritualitás iránt, sőt, még a japán kultúrához való vonzódás sem elengedhetetlen. Az egyszerűsége és az univerzalitása révén mindenki kihasználhatja az elsajátított ismereteket a reiki tanfolyam során, és képes azt életében gyakorolni. Csak élni kell vele.

Built with Mobirise website template